Yksinkertaisesti paras sijoitusneuvo

cropped-money-2696234_1920.jpg

Oletko tilanteessa jossa haluaisit sijoittaa osan tuloista tai säästöistä, mutta ongelmana on, ettei sijoittaminen aiheena kiinnosta yhtään? Voit onnitella itseäsi, sillä juuri sinun kaltainen passiivinen sijoittaja pärjää osakemarkkinoilla oikein hyvin. Tässä artikkelissa kerron vinkin kuinka pääset sijoittamisessa alkuun ja sen jälkeen voit hyvillä mielin unohtaa koko asian.

Muutama tuttu on kysynyt minulta joskus vinkkejä säästämiseen ja sijoittamiseen, kun tietävät että olen aiheeseen sotkeutunut. En halua antaa suoria ehdotuksia osakeostoja varten, mutta olen jakanut muutamalle tutulle omasta mielestäni yksinkertaisesti parhaan sijoitusneuvon. Heitä kaikkia yhdistää samankaltainen tilanne – kiinnostusta tai aikaa olennaisen tiedon etsimiseen ei ole, mutta siitä huolimatta pitkäjänteinen, tuottava säästäminen kiinnostaa.

Indeksisijoittamista kerran kuukaudessa

Tärkeintä sijoittamisessa on aloittaminen. Pitkäjänteisen säästäjän ei kannata miettiä vallitsevaa markkinatilannetta, vaan oikea aika aloittaa on nyt heti. Kuukausisäästäjän pitkällä sijoituspolulla markkinoiden laskut ja nousut tasoittuvat ja sijoittaja saa pääomalleen indeksin mukaisen, noin 7%:n vuosittaisen tuoton.

Ideana on sijoittaa kuukausisäästösumma (minimi 50€) ETF- rahastoon Nordnetin kautta, joka lienee ainoa välittäjä, jonka kautta ETF- kuukausisäästäminen onnistuu täysin kuluitta. Instrumentiksi valitaan mahdollisista rahastoista iShares Core MSCI World UCITS ETF (tunnus: EUNL).

Tällä yhdellä rahastolla säästäjä saa hajautettua koko sijoituksen neljääntoista eri maahan, satoihin yrityksiin pelkällä 0,20% vuosittaisella hallinnointikuluilla. Kulujen merkitystä sijoittamisessa ei voi korostaa, koska niillä on valtava vaikutus lopputulokseen ja ne ovat harvoja asioita, joihin sijoittaja voi itse vaikuttaa.

Rahasto on rakenteeltaan fyysinen kasvurahasto eli se ei sisällä johdannaisia ja on verotuskäytännöltään osinkoa jakavaa rahastoa parempi. 

Step by step

Kun periaatteet ovat selvillä, aloitetaan tekeminen. Esittelen seuraavaksi prosessin pääpiirteittään.

1. vaihe

Aluksi perustetaan ilmainen asiakkuus Nordnetissa. Mene Nordnetin sivuille ja valitse oikeasta yläkulmasta “tule asiakkaaksi”. Asiakkuuden perustamista varten on hyvä olla verkkopankkitunnukset, mutta homma hoituu myös ilman niitä, sille tarkoitetulla kaavakkeella.

Kun asiakkuus on solmittu, sijoittaja saa itselleen arvo-osuustilin, joka on tarkoitettu ETF- rahaston säilyttämiseen. Arvo-osuustilin kustannukset ovat pankista riippuvaisia, mutta Nordnetissä arvopapereiden (tässä tapauksessa ETF:n) säilytys arvo-osuustilillä on ilmaista.

2. vaihe

Toisessa vaiheessa tarkoituksena on siirtää valittu summa omalta pankkitililtä Nordnetin salkkuun sijoitettavaksi eteenpäin ETF- rahastoon. Tähän on kaksi eri vaihtoehtoa; reaaliaikainen tai manuaalisiirto. Huomaa että reaaliaikainen siirto tekee sen vain kertaluontoisesti (ei kuukausittain) – tämä ei siis sovellu automatisoituun sijoittamiseen. Kannattaa siis valita vaihtoehdoista manuaalisiirto, jotta säästäjän ei tarvitse huolehtia reaaliaikaisesta siirrosta kuukausittain.

Tässä kohtaa kannattaa myös miettiä, kuinka paljon kuukaudessa on valmis sijoittamaan. Käytännössä minimisumma on 55 euroa, syystä johon palaan myöhemmin.

Kirjaudu uusilla tunnuksilla Nordnetin verkkopalveluun pääsivun oikeasta yläkulmasta. Kirjautumisen jälkeen valitaan yläpalkista salkku ja tilisiirtojen alta talletukset. Aukeavan tilin oikeasta alalaidasta valitaan “tee manuaalinen talletus”. Tämän jälkeen palataan oman pankin verkkopankkiin ja tehdään tilisiirto Nordnetin ohjeiden mukaisesti. Tilisiirron täytyy olla jatkuva, jotta oma verkkopankki siirtää automaattisesti kuukausittain säästösumman automaattisesti Nordnetin salkkuun.

Siirtopäiväksi kannattaa valita kuukauden tilipäivä. Tällöin tilillä on yleensä vielä varoja siirrettäväksi, sillä varauksella että Nordnetin kuukausisäästösopimuksen mukaan ETF- sijoitus tehdään joka kuun 5. päivä. Tällöin Nornetin salkussa täytyy olla säästösuunnitelman mukainen summa. Varojen siirtoon omasta pankista Nordnettiin kuluu muutama pankkipäivä. Kannattaa lukea ohjeet muutenkin tarkasti; Nordnetin tilinumero ja oma henkilökohtainen viitenumero ovat siirrossa olennaisia asioita.

Tässä kohtaa täytyy huomioida tärkeä asia: Nordnetin salkku tarvitsee tilille 10% puskurin säästösummasta, jotta ETF- ostot voidaan toteuttaa järkevästi. Käytännössä tämä hoidetaan niin, että oman pankin tilisiirtoon varataan 10% ylimääräistä. Viidenkymmenen euron siirrossa se tarkoittaa viittä euroa, eli tästä syystä siirtosumman tulee olla 55 euroa kuukaudessa.

3. vaihe

Viimeisessä vaiheessa tehdään Nordnetin palvelussa ETF- kuukausisäästösopimus. Parhaiten tekniikasta pääsee jyvälle katsomalla videon aiheesta (alkaen 5:12). Toisin kuin videon ohjeessa neuvotaan, valitaan ETF:ksi ainoastaan aiemmin esittämäni iShares Core MSCI World UCITS ETF.

Alasvetovalikossa seikkailuun kannattaa käyttää sen verran aikaa, että varmasti tulee valinneeksi oikean ETF- rahaston. Luonnollisesti kun rahastoja valitaan sopimukseen vain yksi, “haluttu osuus”- laatikossa luvun täytyy olla 100%. Tämän jälkeen naputellaan haluttu säästösumma laatikkoon “valitse haluamasi summa”.

Lopuksi hyväksytään palvelun ehdot ja tallennetaan kuukausisäästösopimus.

Alun loppuun

Tässä esitetty yksinkertaisesti paras sijoitusneuvo ei varmasti ole kaikkien mielestä paras, mutta taatusti se on yksinkertainen suunnitelma, joka kestää kriittistä tarkastelua monesta eri kulmasta. Yksinkertaisuuden ansiosta se ei vaadi sijoittajalta mitään muita toimenpiteitä, kun edelliset työvaiheet on käyty läpi.

Suunnitelma on äärimmäisen kustannustehokas ja se sisältää loistavasti niin ajallisen, kuin maantieteellisen hajautuksen. Se sisältää paljon allokaatioriskiä siinä mielessä, että sijoitukset ovat 100% osakkeissa. Mutta pitkäkestoisen ajallinen hajautuksen ansiosta säästäjä saa nauttia lupaavista tuotto-odotuksista, samalla kun riski pienenee.

Viimeinen vaihe strategian noudattamisessa voi olla se vaikein. Unohtaa koko asia ja antaa ajan hoitaa vaurastuminen.

Mikään yllä esitetty ei ole, eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi, tarjoukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä rahoitusvälineitä. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan tutkimukseensa, arvioonsa rahoitusvälineen arvoon vaikuttavista seikoista ja ottaa huomioon omat tavoitteensa, taloudellinen tilanteensa sekä tarvittaessa käytettävä neuvonantajia. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta.

2 Replies to “Yksinkertaisesti paras sijoitusneuvo”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s