Älä tyydy yhteen kumppaniin

man-220977_1280

Klikkiotsikosta huolimatta liikumme edelleen talouden viitekehyksen sisällä, tällä kertaa piensijoittajan (osto)housuissa. Sijoittamisessa oikean kumppanin eli välittäjän valinnalla on merkitystä sijoittamiseen liittyviin kuluihin ja sitä kautta tuotto-odotuksiin. Koska välittäjillä on erilainen strategia tarjota sijoittajapalveluita, kannattaa poimia tarjolla olevista pullista vain rusinat.

Kun sijoittaja hankkii arvopapereita salkkuunsa, hän maksaa välittäjälle välityspalkkiota, joka perinteisesti on pyörinyt 8-9 euron paikkeilla per kauppa. Säännöllisen säästäjän näkökulmasta, pienillä panoksilla pelaten näin suuri välityspalkkio on ongelma. Jos piensijoittaja haluaa ostaa Elisan osaketta 100 eurolla, hän joutuu jo ostovaiheessa tinkimään position tuotto-odotuksesta lähes 10 prosenttia.

Koska itse olen kuuluun edellä mainittuun piensijoittajan porukkaan, yritän luonnollisesti kaikin keinoin minimoimaan arvopaperikaupan kulut.

Olen valinnut arvopapereiden välittäjäksi kaksi markkinoilla suosittua toimijaa. Kummallakin välittäjällä on hyvin erilaiset hinnoitteluperiaatteet, joiden vahvuuksia käytän hyväkseni.

Nordea

Aiemmin piensijoittaja on joutunut säästämään noin 1000 euron summan pitääkseen ostoerän välityspalkkion alle prosentissa.

Nordean vastaus piensijoittajan iltarukoukseen on prosentin hintakatto välityspalkkioon. Sijoitettavasta summasta riippumatta välityspalkkio on maksimissaan 1%. Edellisen esimerkin sadan euron Elisa- kaupasta välityspalkkioon kuluu vain 1 euro.

Prosentin hintakatto koskee myös Euroopan ja Pohjois-Amerikan markkinoita ja se sisältää myös ETF- rahastot, ainakin niiltä osin joita löytyy salkustani.

  • Maksimi 1% välityspalkkio (myös ETF- rahastot)
  • Arvopaperien säilytys arvo-osuustilillä ilmainen, jos kauppoja on neljä vuodessa (1/kvartaali)
  • Pohjoismaiden markkinoiden reaaliaikaiset kurssit

Nordnet

Nordnetin sisäänheittotuotteena markkinoitu Superrahasto on ilmainen lounas, jota piensijoittajan ei kannata jättää hyödyntämättä. Superrahastot ovat indeksirahastoja, jotka sijoittavat pohjoismaiden markkinoille Islantia lukuun ottamatta. Rahastoista Superrahasto Suomi on täysin ilmainen. Ruotsin, Norjan ja Tanskan Superien kulut ovat vain 0,25%, jotka tulevat valuutan vaihdosta.

ETF- kuukausisäästäminen on toinen Nordnetin erikoisuus, joka kannattaa hyödyntää. Kuukausisäästäjän merkintäpalkkio on tasan 0%, jonka rinnalla Nordean prosentti kuulostaa jo kalliilta. Kuukausisäästäjän ongelmaksi voi muodostua ETF- rahastojen tarjonta, joka ei päätä huimaa – valittavana on vain murto-osa ETF- rahastojen kirjosta.

Jos sijoittamisen haluaa pitää yksinkertaisena (mikä on myös kannatettavaa), kuukausisäästäjän valikoimista löytyy kyllä vaihtoehtoja – ehkäpä jopa se paras kaikista.

  • Kuluttomat Superrahastot (osassa 0,25% valuutan vaihtokulut)
  • Kuukausisäästäminen ilman kaupankäyntikuluja
  • Ilmainen säilytys
  • Pohjoismaiden markkinoiden realiaikaiset kurssit
  • Piensijoittajalle muuten kallis. Hinnaston mukainen minimi 9-20 euroa/kauppa.

Ne rusinat

Sijoitussalkkuni rahastosisällön olen täyttänyt rusinoilla seuraavasti:

iShares Core MSCI EM ETF – Nordnet ETF- kuukausisäästäminen
iShares Core MSCI World ETF  – Nordnet ETF- kuukausisäästäminen
iShares Automation & Robotics ETF – Nordean prosenttikauppa
iShares Digitalisation ETF – Nordean prosenttikauppa
Nordnet Superrahasto Tanska – Nordnet Superrahasto
Nordnet Superrahasto Ruotsi – Nordnet Superrahasto
Nordnet Superrahasto Suomi – Nordnet Superrahasto
SPDR MSCI Europe Small Cap Value ETF – Nordean prosenttikauppa

Lisäksi vanhoja peruja on Seligsonin Global top 25 Brands, jota on luonnollisesti hankittu kuluitta. Seligsonin passiivisia indeksirahastoja voin suositella myös hyvällä omalla tunnolla.

Mikään yllä esitetty ei ole, eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi, tarjoukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä rahoitusvälineitä. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan tutkimukseensa, arvioonsa rahoitusvälineen arvoon vaikuttavista seikoista ja ottaa huomioon omat tavoitteensa, taloudellinen tilanteensa sekä tarvittaessa käytettävä neuvonantajia. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä.

One Reply to “Älä tyydy yhteen kumppaniin”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s