Rakenna oma yhdistelmärahasto

tools-1209764_1920

Edellisessä artikkelissa otin kantaa rahastoyhtiön markkinointiin ja suomalaisen rahastosäästäjän olemukseen. Palautetta tulikin mukavasti, ihan norsunluutornin juurelta asti. Rahastoyhtiöiden markkinoinnista voi jokainen olla mitä mieltä tahansa, mutta pari faktaa kannattaa muistaa: Rahastoyhtiöiden paketoidut yhdistelmärahastot ovat (edelleen) kalliita ja kalliit kulut syövät rahaston tuottoa. Siksi kannattaa rakentaa oma yhdistelmärahasto.

Sijoitusrahastojen kulurakenne

Rahastoyhtiöiden yhdistelmärahastot pitävät sisällään monia suoria ja välillisiä kuluja. Suoria kustannuksia saattaa tulla rahasto-osuuksien merkitsemisestä (ostaminen) ja lunastamisesta (myyminen). Myös arvopapereiden säilyttäminen arvo-osuustilillä saattaa tuoda kuluja säilytyspalkkion muodossa.

Välillisiä kustannuksia syntyy erilaisista hallinnointi-, välitys- tai tuottosidonnaisesta palkkioista. Nämä jälkimmäiset ovat ns. juoksevia kuluja, jotka vähennetään suoraan rahaston arvosta eli vuosittaisesta tuotosta.

Vuonna 2012 otettiin EU:n laajuisesti käyttöön TER- luku (Total Expense Ratio), joka helpottaa juoksevien kulujen vertailua. TER- luku pitää sisällään kaikki rahaston juoksevat kulut ja sen pitää löytyä rahastoyhtiön avaintietoesitteestä.

TER- luku ei sisällä mahdollisia kaupankäyntipalkkioita (merkintä/lunastus), mutta lähtökohta onkin, ettei kukaan järkevä sijoittaja maksa nykyään kaupankäynti- tai säilytyspalkkioita, ellei siihen ole mitään erityistä syytä.

Kuinka paljon kuluja on vähän?

Helsingin Sanomat pyysi Suomen Sijoitusrahastoa laskemaan kaikkien rahastojen palkkioiden keskiarvon vuosina 2008 – 2018. Trendi on laskeva. Vuonna 2009 keskimääräinen palkkio oli 1,55 prosenttia ja tänä vuonna 1,38 prosenttia. Se kertoo terveestä kilpailun lisääntymisestä. (HS 7.7.2018)

Tieto on lisännyt rahastoyhtiöiden tuskaa, koska sijoittajat ovat nykyään kuluttajina valveutuneempia kuin koskaan ennen. Rahastot ovat olleen vuosia isojen rahalaitosten paras lypsylehmä, mutta nekin ovat menettäneet lypsettäviä kun pienet, vikkelät rahastoyhtiöt ovat saaneet edullisille, jopa ilmaisille tuotteilleen enemmän näkyvyyttä.

Rahastoyhtiöiden kilpailu on tervetullutta, mutta se ei ole vielä pystynyt samaan, minkä Onnibussi teki VR:n junalipuille – 1,38 prosentin keskimääräiset juoksevat kulut rahastoissa järkyttävät edelleen.

Toki rahastojen kohdalla on haastavaa miettiä, mikä on yksiselitteisesti edullista tai kallista. Jos ajatusleikkiin otetaan mukaan kaikki rahastojen sisältämät muuttujat (esimerkiksi salkunhoitajan aktiivisuus tai tuottohistoria), leikki menee mahdottomaksi. Mutta koska kuuluisa sokea apinakin peittoaa aktiivisen salkunhoitajan ja kun  historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta, tämän asian miettimiseen ei kannata haaskata aikaa.

Tarkastelin Morningstar -sivuston sisältämien kotimaisten maltillisten yhdistelmärahastojen juoksevia kuluja. Maltillinen tarkoittaa tässä tapauksessa rahastoja, joiden osakemarkkinoille sijoitettujen instrumenttien osuus salkun kokonaisarvosta on noin 50 prosenttia. Toinen puolikas on sijoitettu korkomarkkinoille.

Tällä otoksella haaviin tarttui kolmentoista rahastoyhtiön maltillista yhdistelmärahastoa, joiden vuosittaiset juoksevat kulut (TER) vaihtelivat 1,0 – 2,18 prosentin välillä. Lisäksi moni rahasto kehtasi edelleen laskuttaa myös merkinnästä ja lunastamisesta.

Mammutin maltillinen -yhdistelmärahasto

Otetaan vertailukohdaksi tutuksi tulleen LähiTapiolan yhdistelmärahasto Maailma 50. Avaintietoesite kertoo TER- luvun olevan 1,03% vuodessa ja verrataan sitä sijoittajan itse rakentaman yhdistelmärahaston kuluihin.

Perusideana on rakentaa LähiTapiolan maltillista yhdistelmärahastoa vastaava salkku, jonka TER- luku on huomattavasti pienempi. Hyväksi käytetään Nordnetin ETF- kuukausisäästämistä, ilmaista arvo-osuustiliä ja tarjolla olevia korkorahastoja.

Ensimmäinen vaihe on luoda asiakkuus Nordnettiin (oikea yläkulma: tule asiakkaaksi), jos sellaista ei vielä ole. Tämän jälkeen laaditaan ETF- kuukausisäästösopimus, jonka tarkoituksena on tankata salkkuun (rahastoon) osakkeita ETF- rahastoa hyväksi käyttäen. Koska LähiTapiolan Maailma käyttää osakesijoitusten osalta MSCI World TR -vertailuindeksiä, valitaan ETF- rahastoksi iShares Core MSCI World UCITS ETF (tunnus: EUNL). Rahaston TER- luku on 0,20%.

Nordnetin sivuilla on hyvät ohjeet, mutta rautalankaversio kuukausisäästösopimuksen laatimisesta ja oikean rahaston valinnasta löytyy blogin artikkelista ”Yksinkertaisesti paras sijoitusneuvo” (Step by step).

Kun yhdistelmärahaston osakesijoitusten osuus on kunnossa, valitaan ETF- rahaston kaveriksi korkoinstrumentti. LähiTapiolan yhdistelmärahasto käyttää korko-osuuden vertailuindeksinä iBOXX Euro Overall – vertailuindeksien yhdistelmää. Varmuudella en osaa sanoa, mitä indeksiä rahasto seuraa, mutta nimen perusteella veikkaan euromääräisiä valtion velkakirjoja.

Tässä esimerkissä valitsen korkoinstrumentiksi FIM:n Euro korkorahaston, joka sijoittaa varat OECD -maiden euromääräisiin joukkolainoihin. Rahaston TER- luku on 0,50%. Nordnetin asiakas pääsee merkitsemään rahastoa verkkosivun vasemman yläpalkin hakukenttään kirjoittamalla: FIM Euro. Lopuksi painetaan osto- painiketta ja valitaan euromääräinen summa.

Rakennetun rahastosalkun juoksevat kulut

Rahastosalkun TER- luku voidaan laskea seuraavasti. Koska salkun (rahaston) jokaisella instrumentilla on oma TER, niiden suhteelliset osuudet salkun kokonaisarvosta täytyy huomioida.

Esimerkki 1.

Osakeosuudet 50%: iShares Core MSCI World UCITS ETF (TER 0,20%)
Korko-osuus 50%: FIM Euro (TER 0,50%)
Salkun arvo: 1000 euroa.

Salkun TER- luku: (500e x 0,20%) + (500e x 0,50%)/1000e = 0,35%

Esimerkki 2.

Osakeosuudet 30%: iShares Core MSCI World UCITS ETF (TER 0,20%)
Korko-osuus 70%: FIM Euro (TER 0,50%)
Salkun arvo: 1000 euroa.

Salkun TER- luku: (300e x 0,20%) + (700e x 0,50%)/1000e = 0,41%

Kuten äskeisestä voidaan päätellä, kalliimman TER- luvun suhteellisesti suurempi osuus salkussa kasvattaa luonnollisesti juoksevia kuluja.

Lopulta hillopurkille

Mammutin maltillinen (TER 0,35%) tulee moninkertaisesti halvemmaksi, kuin LähiTapiolan Maailma 50 (TER 1,03%). Sisältö ei tietenkään ole täysin identtinen, mutta sillä ei ole mitään merkitystä tulevaan tuotto-odotukseen. Sen sijaan säästetyillä kuluilla on.

Ottamalla ohjakset omiin käsiin joutuu prosessin alkuvaiheessa näkemään hieman vaivaa ja salkkua on myös hyvä tasapainottaa välillä. Kuukausisäästösopimus hoitaa asian osaltaan joka kuukausi ja korkoinstrumenttia voi merkitä lisää aina kun siltä tuntuu, kunhan salkun allokaatio pysyy tavoitteessaan.

Ja vaivannäkö palkitsee. Sadan euron kuukausittaisella panostuksella 20 vuoden ajan, 5 prosentin vuosittaisella korolla säästö kustannuksissa on 2815 euroa Mammutin maltillisen eduksi. Mitä pidempi sijoitusaika, suurempi kuukausittainen euromääräinen sijoitus tai markkinakorko, kasvaa sijoittajan pääoma samassa suhteessa kuin rahastoyhtiöiden markkinointitiimin harmaan sävy ohimoilla.

PS. Tarkistin muuten pitkästä aikaa myös oman salkkuni juoksevat kulut: TER 0,10%.

2 Replies to “Rakenna oma yhdistelmärahasto”

  1. Kannattaa tutustua myös niihin Nordnetin korko-etffiin, esim iShares Corporate Bond sijoittaa maailmalaajuisesti IG papereihin ja vuosikulu 0,2 %. Tikkeri IS0X. Huonona puolena näyttää tosin olevan se että monet näistä korko etf:istä maksaa tuotot ulos, mikä verotuksellisesti ei ole kovinkaan fiksu juttu.

    Tykkää

  2. Kiitos vinkistä Juhis ja pahoittelut myöhäisestä kommentoinnista. Mun salkussa kaikkien rahastojen tulee olla kasvuosuuksia eli sellaisia, joissa arvo kerryttää pääomaa. Tällaista ETF- rahastoa oli ainakin Nordnetin valikoimasta hankala löytää, siksi ehdotin FIMin Euroa. Jos haluaa mennä hieman merta edemmäs kalaan, Seligsonilta löytyy edullinen Euro Bond- rahasto (TER 0,27%): https://www.seligson.fi/suomi/rahastot/rahes_eurobond.htm

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s