Salkussa Tokmanni

Aloitan uuden juttusarjan, jossa käsittelen sijoitussalkkuuni eri syistä eksyneitä yhtiöitä. Lukija tulee nopeasti huomaamaan, kuinka irrationaalisia kokeneenkin sijoittajan johtopäätökset yhtiövalinnan taustalla voivat olla. Yleiseen fiilikseen yritän yhdistää analyysiä muutaman yksikertaisen tunnusluvun avulla, joista tärkeimmät ovat osinkotuotto ja oman pääomaan tuotto.

TOKMANNI

”Hei huomenta Suomi, hyvin pyyhkii”. Tokmannin televisiomainoksen tunnusmelodia soi päässäni, kun viimeksi hain Jyväskylän Seppälän liikkeestä edullista vessapaperia. Vaikka käytän pääsääntöisesti vihreän kortin kauppaa päivittäistavaraostoksiin, teen silloin tällöin täsmäiskuja Tokmannin liikkeisiin.

Täsmäiskujen tarkoituksena on ”haistella” yrityksen ilmapiiriä. Esimerkiksi kevään korona-aikana Tokmannin liikkeissä ei näkynyt silmiin pistävää asiakaskatoa, mikä varmistui yhtiön julkaistua loistavan Q2 tuloksen. Asiakasmäärän lisäksi yritän tehdä hintavertailua vihreän kaupan välillä. Tokmanni on profiloitunut halpakauppana, mutta sen pitää näkyä myös tuotteiden hinnassa.

Ostin ensimmäiset Tokmannin osakkeet alkuvuodesta 2017, jolloin osakkeen hinta pyöri kympin paikkeilla. Kyseisenä vuonna Tokmanni teki muutaman huonon kvartaalin, joka heijastui luonnollisesti osakkeen hintaan. En tuolloin ollut varma halusinko Tokmannia omistaa (mikä on ollut yleisesti henkilökohtainen ongelma), vaan veivasin yhtiötä salkkuun ja takaisin. Tämä on tietenkin sanomattakin huonoa sijoitustoimintaa.

Tokmanni selkeytti strategiaansa ja vaihtoi toimitusjohtajan kesäkuussa 2018. Samalla koko johtoryhmä uudistettiin. Kesti kuitenkin lähes vuosi ennen kuin uusi johto sai uuden strategian toimimaan. Palasin Tokmannin kyytiin ”jäädäkseni” marraskuussa 2018, jolloin osake maksoi 7.05€. Olen sen jälkeen lisännyt Tokmannia salkkuun hintahaarukalla 6.95 – 12.24, keskihinnan asettuessa lukemaan 8.1506€.

Toinen kvartaali osoitti, että Tokmanni on myös koronan kestävä yhtiön. Yhtiö tekee liiketoimintaa uskomattoman kovalla noin 30%:n oman pääoman tuotolla, joka on kova suoritus verrokkeihin nähden. Tokmanni on lisäksi niitä harvoja yhtiöitä, joissa toteutuvat kasvu, laatu ja halu palkita omistaja hyvällä osinkotuotolla, joka pyörii tämän hetkisellä kurssilla 4.5%:n tuntumassa.

One Reply to “Salkussa Tokmanni”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s