Blogi

water-1761027_1280

Talouteen liittyvä epävarmuus on yksi nykyihmisen murheista, joka hankaloittaa tasapainoista elämää. Jatkuva nuoralla tanssiminen raha-asioissa lisää ahdistusta ja putoaminen saattaa suistaa loppuelämän kestävään velkaorjuuteen. Parisuhteen massiivisin koetenkivi on monesti yhteinen näkemys talousasioissa. Rahasta on tullut perheiden kulutusta kestävä riidan aihe.

Suurimalla osalla suomalaisista ongelma ei ole rahan vähäinen määrä, vaan ongelmat ovat sen käytössä. Olemme saaneet lukea hyvätuloisista köyhistä, jotka ovat korkeista tuloista huolimatta ajautuneet rahavaikeuksiin. Taustalla on yleensä holtitonta rahan käyttöä, joka johtuu yksinkertaisesti tietämättömyydestä. Suuret tulot eivät näytä olevan tae kyvystä hoitaa talousasioita.

Mahdollisuus löytyy kolikon toiselta puolelta. Oman talouden tasapaino lisää onnellisuuden kokemusta ja tuo kaivattua harmoniaa elämään. Varastuminen tarkoittaa henkistä tilaa, jossa on riittävän vapaa valitsemaan omia elämänpolkuja sekä varautumista elämän tarjoamiin yllätyksiin.

Vaurastumiseen ei tarvita lottovoittoa, massiivisia vuosituloja tai isoa perintöä, vaan henkisen tilan saavuttaminen onnistuu myös hyvin pienillä tuloilla. Vaurastumisen keskiössä ei raha ole itsessään, vaan voimakas tunne siitä, että talouden tasapaino on omissa käsissä elämän tilanteesta riippumatta. Raha on silloin tehnyt tehtävänsä, kun se menettää merkityksensä.

Mammuttiblogin ideana on tuoda erilaisia näkökulmia oman talouden hoitoon, jotka kumpuavan vahvasti kirjoittajan omista kokemuksista. Lukija ei tule löytämään yhtä ainoaa taikakaavaa, jonka avulla köyhyys muuttuu rikkaudeksi. Katse kannattaa suunnata rivien väliin, josta jokainen voi löytää oman mahdollisuuden.

Mistä kannattaa aloittaa?

Kaikki ilmestyneet artikkelit löytyvät julkaisujärjestyksessä blogiarkistosta.
Blogin kaikkien aikojen luetuin artikkeli on ”Yksinkertaisesti paras sijoitusneuvo”.
Vaurastumisen 8 teesiä” pitää sisällään tiivistetysti monta tärkeää oivallusta.
Oman talouden tunnuslukuja löytyy artikkelista ”Katsaus menneisyyteen” ja sen tuoreesta versiosta ”Vaurastumisen vuosi 2017”.
Käärinliinoissa ei ole taskuja” julkaistiin myös Salkunrakentajassa, joka oli viikon luetuimpia artikkeleja.

Mies Mammutin takana

Kirjoittaja on 45- vuotias keskisuomalaistunut mies Keski-Pohjanmaalta. Olen ehtinyt tähän menneessä tehdä jo suhteellisen pitkän uran opetustehtävissä toisella asteella ja joka jatkuu toistaiseksi. Laajassa spektrissä kiinnostuksen kohteina ovat mm. talous, tiede, politiikka, yhteiskunta, yrittäjyys ja kulttuuri.

Harrastuksista rakkain on kuntosali ja heti perään vähemmän kiinnostavat liikuntamuodot. Musiikin puolella sydäntä on lähellä ensisijaisesti metallimusiikki, jonka löysin Iron Maidenin avustamana vuonna 1984. Myös taidemusiikin saralta jazz & proge aina mainstream- poppiin soivat tilanteesta riippuen. Laadukkaat elokuvat ja sarjat sekä hyvä lukeminen toimivat myös aina. Lasten viikoittainen kuskaaminen harrastuksiin joka toinen viikko vaatii myös harrastuneisuutta ja ehkäpä tämän blogin myötä myös kirjoittamisen voi laskea harrastukseksi.

Elämäni yksinkertaistamiseen ja säästämisen ihanuuteen havahduin vasta vuonna 2013, jolloin törmäsin Antti Rinta-Lopin jo edesmenneeseen loistavaan Saituri- blogiin sekä sen suosion jälkimainingeissa ilmestyneeseen kirjaan. Tätä ennen olin harrastanut “sijoittamista” huonolla menestyksellä vaiheittain aina 2000- luvun alun teknokuplasta alkaen. Havahtumisen jälkeistä, vastatallattua polkua lukija voi seurata blogissani.

Lukijan on syytä huomioida, että minulla ei ole mitään talousalan peruskoulutusta, vaan kaikki artikkelit olen kirjoittanut omien havaintojeni perusteella.